Inhandlade en fin helfläskkarré bit häromdagen för att prova ett nytt recept "Pulled Pork". Det hela går ut på att man tillagar grisen lång tid på låg värme dvs 6 timmar på 120 grader C ordentligt inpackad i folie.
Söndagen efter Melodifestivalen kändes som en bra dag för detta.
Jag gned in grisen med kryddor (chilipeppar, cayennepeppar, salt, svart peppar, färsk timjan, färsk oregano och hackad vitlök). Nigella säger alltid att "kryddor är som masageolja - har ingen effekt om man bara häller ut dem". Sedan lade jag grisen samt lite smör i foliet, packade in den ordentligt och in i ugnen.
Lämnade maken med grisen och gick till min steppkurs.
Vill eller orkar man inte vänta i 6 timmar så kan man absolut ta ut grisen tidigare - se bara till att den har varit uppe på 65 grader (stick en termoneter i den tjockaste delen).
Jag var alltför hungrig för att vänta så jag tog ut grisen efter ca 4,5 timmar, lät den vila en stund och skar sedan upp den. Den var helt fantastiskt! Mör och saftig och kryddorna hade verkligen gjort sitt.
Som tillbehör gjorde jag en enkel sallad med tomat, lök och grönsallad samt lite balsamico som jag köpte i Modena i somras. Inte vilken balsamico som helst utan en 75 årig :)
En saftig grissida, ett glas pinot grigio - ibland behöver man inte så mycket. Helt optimalt hade det ju varit om jag också hade fått njuta ett svenskt VMguld i hockey men man kan inte få allt.
Finland vann - välförtjänt och visade efteråt att svenskarna har en bit kvar när det gäller att festa till.
Sköt om er
/E
No comments:
Post a Comment